Ilmastoskeptikot vs tieteen vapaus

by Jari Lyytimäki

Voiko epämiellyttävinä pidettyjen tieteellisten tulosten julkaisemisen estää oikeusjutulla uhkaamalla? Ilmeisesti voi, ainakin jos Bristolin yliopistossa nykyisin työskentelevän professori Stephan Lewandowskyn kokemukset pätevät yleisemminkin. Lewandowsky julkaisi tutkimusryhmineen artikkelin, jossa käsiteltiin sitä, miten ilmastoskeptisissä blogeissa oli reagoitu tutkimusryhmän aiemmin julkaisemaan tutkimukseen. Kumpikin tutkimus kytki ilmastoskeptisyyden salaliittotteorioihin uskomiseen. Tutkimuksissa keskityttiin sellaisiin skeptikoihin, jotka kieltäytyvät uskomasta ilmastotieteen valtavirran tuloksiin.

Tuoreempi tutkimus ilmestyi helmikuussa 2013 Frontiers in Psychology -tiedelehdessä. Kuten arvattavavissa oli, se herätti runsaasti kritiikkiä ilmastoskeptikoiden keskuudessa. Vähemmän arvattavaa oli se, että kritiikin seurauksena lehti otti artikkelin maaliskuussa 2013 pois verkkosivuiltaan. Yleensä näin tehdään vain silloin, kun tutkimuksessa todetaan perustavan laatuisia virheitä.

Tutkimusartikkeli oli jo aiemmin läpäissyt kolmen riippumattoman vertaisarvioijan kritiikin, ja ainakin yhden arvioijan mukaan tutkimus oli laadultaan moitteeton. Myöskään poisvetoa välittömästi seuranneessa artikkelin uudelleenarvioinnissa virheitä tai tutkimuseettisiä ongelmia ei havaittu. Lehti totesikin tutkimuksen olevan tieteellisesti pätevä, mutta perusteli artikkelin poistamista sillä, että sen sisältö saattaa antaa mahdollisuuden haastaa lehti oikeuteen.

Professori Lewandowsky ei pitänyt riskiä merkittävänä. Hänen mukaansa lehden kanssa käydyssä neuvottelussa myös sovittiin että artikkelissa olleita mahdollisesti loukkaavia luonnehdintoja muokataan ja korjausten jälkeen artikkeli voidaan julkaista uudelleen. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Huhtikuussa 2014 lehti julkaisi uuden lausunnon, jonka mukaan artikkelin korjatussa versiossa on tutkimuseettisiä ongelmia. Lehden tulkinnan mukaan jotkut tunnistettavissa olevat nettikirjoittelijat voivat artikkelin perusteella leimautua psykopatologisesti oireileviksi.

Artikkelin käsikirjoitus on edelleen vapaasti saatavilla Lewandowskyn aiemman työnantajan, University of Western Australian sivuilta. Blogissaan kohun vaiheita kertaava Lewandowsky toteaakin ironisesti, että luultavasti kyseessä on kaikkien aikojen eniten luettu Frontiers in Psychology -lehden artikkeli. Siitä huolimatta, että lehti ei enää suostu artikkelia julkaisemaan.

Itse en tunne psykologista tutkimusta riittävästi voidakseni ottaa kantaa artikkelin mahdollisiin laadullisiin tai tutkimuseettisiin ongelmiin. Niistä riippumatta on kuitenkin selvää, että pelko oikeuteen joutumisesta ei saisi ohjata tieteellistä julkaisemista.

Mainokset