Pelin säännöt uusiksi matkailussa

by Jari Lyytimäki

Ympäristöongelmien ratkaisu vaatii uudenlaisia kuluttamisen tapoja, kuten Juha Koistiainen, Roope Mokka ja Terhi-Anna Wilska kirjoittivat Helsingin Sanomissa 17.4. He pitivät Airbnb-palvelua erinomaisena esimerkkinä ympäristöystävällisestä kuluttamisesta.

Airbnb on uudenalainen hotellipalvelu, jonka kautta yksityiset ihmiset voivat tarjota korvausta vastaan kotejaan matkailijoiden majoitukseen. Matkailijalle hinta voi olla halvempi kuin hotellissa ja kaupan päälle tulee aito tuntuma paikalliseen arkeen.

Ympäristölle palvelusta lienee kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä. Hotellimajoitukseen verrattuna päästöt voivat jopa lisääntyä, kun esimerkiksi vuodevaatteiden pesu tapahtuu tehottomasti kotien pienillä pesukoneilla. Suurin ympäristöhaitta aiheutuu siitä, jos suosittu ja halpa palvelu lisää matkailun kokonaismäärää.

Uudenlaisia kuluttamisen tapoja ei saa oikeuttaa ympäristönsuojelulla silloin, kun ympäristökuormitus ei oleellisesti vähene. Tosiasia on, että kestävä turismi on vielä haave.

Matkailu on mukavaa, joten haaveisiin kannattaa uskoa. Mutta ehkä on niin, että matkailu muuttuu kestäväksi vasta, kun on pakko keksiä kokonaan nykyisistä poikkeavia vaihtoehtoja.

Työpaikoilla matkustamista on jo korvattu etäpalavereilla. Myös huvimatkailun korvaajaksi tarvitaan radikaaleja innovaatioita, joiden avulla matkailukokemuksia voidaan saada jopa poistumatta kotiseudulta.

Suuret muutokset eivät synny hyvin pelaamalla, vaan ajattelemalla pelin säännöt kokonaan uusiksi.

Tämä mielipidekirjoitus ilmestyi Helsingin Sanomissa 22.4.2014

Mainokset